Odlična analiza g. PECELJ.
Čudna je bila sudbina ovog mosta, valjda zbog njegove velike strateške važnosti. Pokušati ću i ja dodam neke činjenice.
Nakon rušenja prvog mosta Austrougari su izgradili drugi i ovaj most je pušten u saobraćaj već u aprilu 1916. godine.
Ovaj most već ima dodatne noseće stubove, ali oni nisu puno udaljeni od krajnjih. Most ne poseduje lučni deo. Ugradnjom dodatnih stubova verovatno se nastojalo da se ojača njegova konstrukcija kako bi mogle i teže lokomotive preko njega da prolaze.
Da li je ovaj most srušen prilikom povlačenje Austrougarske krajem prvog svetskog rata ja nemam podatke. Najverovatnije nije.
Poznato je da je izgrađen novi most 1925. godine. Ja posedujem fotografiju sa njegove izgradnje 1925. godine. Nemam prava da je objavim pa ću postaviti samo jedan njen deo.
Na fotografiji se vidi deo novog mosta, lučne konstrukcije koji ste vi prikazili na nekoliko fotografija. Ispred je stari most verovatno austrougarski sa prethodne slike, a koji se koristio za saobraćaj prilikom izgradnje novog. Prema tome sigurno je da je ovaj lučni most bio u upotrebi sve do početka II svetskog rata.
Sam drugi svetski rat je već velika nepoznanica. Imamo fotografiju na kojoj se vidi njegova izgradnja od strane Nemaca, ovog puta bez luka. Vrlo je moguće da je upotrebljena konstrukcija onog mosta koji su izgradili Austrougari.
Međutim postoje ove dve fotografije gde četnici vrše diverziju na ovom mostu 1943. godine.
Ove dve fotografije prikazuju most koji je vrlo sličan onom iz 1926. godine, pa je moja pretpostavka da je slika popravka mosta iz 1941. godine nastala posle ove, odnosno da on nije porušen 1941. godine.
Čester navodi da je ovaj most(lučni) bio treći po redu od 4 u njegovoj 70-godišnjem periodu. Ako je to tačno onda slika montiranja mosta iz 1941. godine odnosi se na 1916. godinu. Međutim, mislim da je pogrešio, odnosno da je most najmanje pet puta bio obnavljan. Teško je poverovati da Nemci posle rušenja 1943. godine ovaj most nisu ponovo obnovili, kao i da ga nisu srušili 1944. godine.
Evo i Česterove fotografije sa izgradnje 1925. godine.
Kada je tačno izgrađen ovaj novi sa nosećim stubovima koji se nalaze u reci ne zmam. Za pretpostaviti je da je to 1945. godine, zbog važnosti ove pruge.
http://www.google.com