---------------------------------------------------------------------PECELJ napisao:U okviru ove teme objavljen je ovaj tekst kao citat :
"Pruga Stalać-Užice završena je 1912. godine, neposredno pred početak Prvog balkanskog rata. Prvi voz u Užice stigao je 16. juna 1912. godine oko 13 časova, okićen zastavama i pozdravljen topovima. Svečani voz dovezao je u Užice masinovođa Slobodan Savić, bivši mašinski bravar. Pisak lokomotive uključio je kod Vrela, i tako ga dovezao na tek izgrađenu železničku stanicu u varoši. Na stanici ga je dočekalo oko dve hiljade ljudi. Užice je konačno dobilo železničku prugu."
Na ove dve slike železničke stanice Čačak ispod, navedeni su neki drugi datumi ?
Dobro bi bilo da se ovo razjasni. Nadam se da će g. Ivanjz i g. sdz361 ovo pogledati. Izvor za slike : ugašeni forum zovs....
Malo sam pročešljao po mojoj dokumentaciji i po ovoj temi na forumu i došao do sledećeg zaključka :
Pruga Stalać – Užice građena je etapno i tako i predavana u saobraćaj :
- Stalać – Kruševac 14.06.1909.godine
- Kruševac – Vrnjačka Banja 21.05.1910.godine
- Vrnjačka Banja – Kraljevo - Čačak 20.03.1911.godine
- Čačak – Užice 03(16).06.1912.godine
Na strani 3 ove teme g.Ivanjz je napisao :
Železnička stanica u Čačku 2. aprila 1912. godina prilikom dočeka prvog voza iz pravca Kraljeva.
Mislim da je u pitanju greška u datumu-umesto 2.april trebelo bi da stoji 3.juni. A možda se i varam ?