Trasama ukinutih pruga Banova Jaruga - Garešnica - Bjelovar, 10. septembra 2016.
S mojim railfanovskim prijateljima Zdenkom, Rankom i Nenadom u zadnjih desetak godina obišao sam brojne trase pruga koje više ne postoje, uglavnom u Hrvatskoj a s Nenadom i u Bačkoj. Istraživali smo vidljive ostatke nekadašnje željezničke infrastrukture i puno toga našli. U pohodu 10. septembra odlučili smo se za širi bjelovarski kraj i za nekadašnju prugu Bjelovar - Garešnica - Banova Jaruga. U stvarnosti je riječ o dvije pruge koje su se ''dodirnule'' samo na dvije godine - od 1966. do 1968. Nekadašnja pruga broj 91 Bjelovar - Garešnica otvorena je 1913. i ukinuta 1968. godine, dok je pruga Banova Jaruga - Garešnica otvorena 1966. kao industrijska pruga i ukinuta je potkraj XX. stoljeća. Na dionici Banova Jaruga - Garešnica nije bilo putničkog prometa.
Faksimil iz karte Vojnogeografskog zavoda iz 1958. godine, pruga Bjelovar - Garešnica označena je kao deblja siva linija:
Vozni red putničkih vlakova iz pedesetih godina:
Ekipa u početnoj stanici Banova Jaruga. Slijeva na desno Zdenko, ja, Ranko i Nenad. Snimio nas je prijatelj Herman koji nam se pridružio u putovanju:
Stanica Banova Jaruga. Lijevo je pruga za Pakrac - Daruvar - Pčelić - Viroviticu, a desno za Novsku:
Nekadašnja pruga za Garešnicu odvajala se od pruge za Viroviticu oko jedan kilometar od stanice Banova Jaruga: