Putnici i železnica

Zanimljive priče sa motivima uskog koloseka

Urednik: mitra

Pošalji Odgovor
mitra
Desetar pruge
Poruke: 20
Pridružen: 30 Mar 2012, 12:41
Kontakt:

Putnici i železnica

Poruka od mitra »

Po prirodi svojoj ljudsko biće je znatiželjno. Zanima ga šta je bilo u prošlosti, mnogo razmišlja o budućnosti, a u sadašnjosti pokušava da sazna što više, da nauči, da poseti i uživa u prirodnim lepotama raznih krajeva ove naše planete, ovog našeg „trećeg kamena od sunca“. U prošlosti je bilo mnogo teže savladavati velika prostranstva. Putovalo se na razne načine i to, uglavnom, vrlo sporo. Da li na konju ili kamili, ili kočijom, bilo je svejedno što se brzine tiče. Čovek se s tim nije mogao pomiriti i malo po malo, širom sveta, preko brda i planina, kroz prerije i dolinom reka zahuktale su lokomotive, u početku parnjače, a kasnije sve savremenije, prevozeći pune vagone putnika i robe. I kod nas je, u jednom trenutku, pisnula parnjača i voz je postao savremeno prevozno sredstvo. Kroz Srbiju je prevozio bogate i siromašne, i u ratu i u miru. Tačno se znalo ko u koju klasu ide, gde su gužva i guranje, gde velike prtene torbe i cegeri puni raznorazne robe za gradske pijace, a gde su oni otmeno obučeni i doterani sa tašnicama u rukama. Oni prvi su ulazili i na vrata i kroz prozore, gazili jedni preko drugih samo da se dočepaju mesta za sedenje, jer su putovanja obično dugo trajala, a i stvari je trebalo smestiti i brinuti o njima neprekidno.

Slika

Mnogo šta od svega ovoga čovek postiže zajedničkim radom i družeći se. Ova grupa gospode na prikazanoj fotografiji očigledno da nije imala pomenutih problema oko gužve i preskakanja preko korpi i dzakova. Čini nam se da su snimljeni dok su čekali da voz naidje i da se polako i opušteno ukrcaju u prvi razred gde je vladala, za to vreme, izvesna raskoš. Plišana sedišta, sve čisto i udešeno, a, ako je hladno, i zagrejano. Dame su obučene po poslednjoj modi, sa damskim tašnicama u rukama i kapama na glavama, reklo bi se „francuskim“, a i poneki šeširić je tu. Ni muška gospoda ne zaostaje: obavezna „građanska“ odela, svetle košulje sa kravatama, a „promuvala“ se i jedna „leptir“ mašna. Neki imaju šešire dok su oni gologlavi u manjini. U grupi su jedan dečak i devojčica, takođe obučeni po poslednjoj modi. Mora da su svi ovako lepi krenuli na neko slavlje koje je bilo od velikog značaja, a možda su živeli tako lagodno da im je ovakav način oblačenja bio uobičajen. Gledajući ih ovako lepo obučene i doterane, možemo da pomislimo da je Gornji Milanovac u to vreme kipeo od bogatstva i zadovoljstva. A možda su bili odbor za doček neke važne ličnosti ili grupe ljudi, pa se trebalo predstaviti u što lepšem svetlu.

Sve je to lepo, ali u Srbiji ne može ništa da promakne bez seljaka. Sasvim levo na fotografiji vidimo jedno seljače koje je lepo obučeno, ali ne po poslednjoj modi, već onako tradicionalno. Reklo bi se da sa radoznalošću posmatra tu gospodu koja na njega ne obraća pažnju.

Kao i mnoge železničke stanice u prošlosti, tako i na ovoj gornjomilanovačkoj vidimo korpe sa cvećem što znači da je fotografija, verovatno, nastala u nekom hladnijem jesenskom danu.

sencica

Re: Putnici i železnica

Poruka od sencica »

Lepo je to sto sakupljaš i postavljaš ovde priče koje imaju veze sa železnicom
ali ne razumem zbog cega kvariš ove lepe slike stavljući potpis " MITRA " .
Razumeo bih taj potpis da si ti autor slika,ali pošto su slike nastale pre
više od pola veka mislim da nema potrebe za tim.

Pozdrav

mitra
Desetar pruge
Poruke: 20
Pridružen: 30 Mar 2012, 12:41
Kontakt:

Re: Putnici i železnica

Poruka od mitra »

Sve priče koje su postavljene pod mojim imenom mitra
nisu sakupljene nego sam ih ja lično napisala.

Fotografija je prenesena sa prethodnog foruma.

sencica

Re: Putnici i železnica

Poruka od sencica »

Ja sam i rekao da je to sto radiš lepo i zanimljivo.
Naravno da si ih ti napisala,nisu se napisale same,mada ih nisi ni izmislila,
verovatno si ih čula od starih Lajkovčana. I sve te priče lepo i na zanimljiv
način ispričala tj,zapisala.Ali isto tako sam rekao da je šteta kvariti tako
lepe slike nekakvim potpisima koji nemaju veze sa slikama jer je autor ko zna ko.

Nemoj da me shvatiš pogrešno,nisam imao loše namere kada sam to napisao.

POZDRAV

Pošalji Odgovor

Povratak na “Priče sa uskog koloseka”

Ko je na vezi

Korisnika pregleda ovaj forum: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju