Navedena je godina 1941., što je greška jer je uzana pruga Prilep - Bitolj ukinuta 1931.godine zbog izgradnje normalnog koloseka.
Ovo bi trebalo biti pruga 600 mm u blizini Bitolja ili u samom gradu.
Na lokomotivi je malo čudan prednji deo kao i dimnjak ?
Pruga Gradsko-Prilep-Bitolj (600mm)
-
- Vozovođa
- Pridružio se: 03 Jan 2016, 19:34
- Kontakt:
Re: Pruga Gradsko-Prilep-Bitolj (600mm)
Ovaj snimak nema veze ni sa prugom Prilep - Bitolj,ni sa Bitoljem,a ni sa Makedonijom!PECELJ napisao:Navedena je godina 1941., što je greška jer je uzana pruga Prilep - Bitolj ukinuta 1931.godine zbog izgradnje normalnog koloseka.
Ovo bi trebalo biti pruga 600 mm u blizini Bitolja ili u samom gradu.
Na lokomotivi je malo čudan prednji deo kao i dimnjak ?
U pitanju je bugarska pruga 0,60 m od stanice Rila do Rilskog manastira.Prikazana lokomotiva je jedna od 5 komada,američke
proizvodnje BALDWIN koje su bile je u vlasništvu fabrike za reradu drveta iz mesta Barakovo pored Rilsog manastira.Zato su imale
i dimnjake sa iskrohvatačima (kao kod ser.83) da se nebi prouzrokovali požari.Tek 1942. BDŽ su preuzele eksploataciju na navedenoj pruzi,zajedno sa tim lokomotivama,kojih je preostalo 4 komada.
Hvala g.Tanka vatra na ispravci i detaljnom objašnjenju. I meni je sve bilo sumnjivo
Mene je povuklo ime Monastery, misleći da je Bitolj a on se ustvari zvao nekad Monastir !!!
Kad smo već kod Bitolja, svojevremeno je objavljena ova fotografija i navedeno da je Bitolj 1928.g.
Mislim da ovo nije Bitolj a ni lokomotiva koja je tom trasom vozila. Pre bih rekao da ovo kolosek0,760 mm i njemu odgovarajuća lokomotiva.
Mene je povuklo ime Monastery, misleći da je Bitolj a on se ustvari zvao nekad Monastir !!!
Kad smo već kod Bitolja, svojevremeno je objavljena ova fotografija i navedeno da je Bitolj 1928.g.
Mislim da ovo nije Bitolj a ni lokomotiva koja je tom trasom vozila. Pre bih rekao da ovo kolosek0,760 mm i njemu odgovarajuća lokomotiva.
Deo pruge Trojaci- Drenovo ~ 20 km urađen је 1916 god. Samo mesto Trojaci postaje baza za razvoj daljeg širenja vojne infrastrukture.
Tu se grade tri žičare za premost teškog terena (naročito prema Pletvaru t.e. Prilepu).
Izvor : ebay
Tu se grade tri žičare za premost teškog terena (naročito prema Pletvaru t.e. Prilepu).
Izvor : ebay
Železnička stanica Bitolj pri kraju WW I. Vide se srpski vojnici.
Nemački i bugarski vojnici nisu stigli izgraditi uzanu prugu do Bitolja. Bitolj je u to vreme bio povezan sa Solunom normalnim kolosekom.
Izvor : Aca Z.Jovanović
Nemački i bugarski vojnici nisu stigli izgraditi uzanu prugu do Bitolja. Bitolj je u to vreme bio povezan sa Solunom normalnim kolosekom.
Izvor : Aca Z.Jovanović