Pruga Niš - Skoplje - Gevegelija - Solun
Re: Pruga Niš - Skoplje - Gevegelija - Solun
Beogradska železnička stanica, oko 1900. godine. Sa PZ foruma VJ
- Prikačeni fajlovi
-
- 100.jpg (247.61 KiB) Pogledano 2401 put
Beogradska železnička stanica. Sa PZ foruma VJ
- Prikačeni fajlovi
-
- 200.jpg (238.87 KiB) Pogledano 2400 puta
- Prikačeni fajlovi
-
- RistovacStanica-1912.jpg (225.91 KiB) Pogledano 2377 puta
Slika koju ću postaviti ispod ove je iz knjige ove.

Za ovu sliku piše da je negdje u grčkim planinama. Vlak je Akropolis 290/291, Munchen-Atena. Nema datuma kad je fotografija nastala. Knjiga je iz tiska izašla negdje sredinom osamdesetih. Ne mogu odgonetnuti da li je to naša lokomotiva na vlaku? Velika većina vas ili možda nitko ne zna da su naše lokomotive serije 661 vozile u Grčku sa našim osobljem. Bilo je to krajem sedamdesetih ili prijelaz na osamdesete. Obavezali su se ŽTP-i ispostaviti svoje lokomotive i osoblje. Vozili su od Skoplja pa u Grčku (do kud ne znam). Znam jednog strojovođu iz Zagreba koji je vozio tamo. Čini mi se da je bila 1 lokomotiva i 2 ili 4 partije (ne sjećam se točno). Bili su dolje 1 mjesec. Osim dnevnica za rad u Grčkoj su dobijali za sate tamo provedene američke dolare.

Za ovu sliku piše da je negdje u grčkim planinama. Vlak je Akropolis 290/291, Munchen-Atena. Nema datuma kad je fotografija nastala. Knjiga je iz tiska izašla negdje sredinom osamdesetih. Ne mogu odgonetnuti da li je to naša lokomotiva na vlaku? Velika većina vas ili možda nitko ne zna da su naše lokomotive serije 661 vozile u Grčku sa našim osobljem. Bilo je to krajem sedamdesetih ili prijelaz na osamdesete. Obavezali su se ŽTP-i ispostaviti svoje lokomotive i osoblje. Vozili su od Skoplja pa u Grčku (do kud ne znam). Znam jednog strojovođu iz Zagreba koji je vozio tamo. Čini mi se da je bila 1 lokomotiva i 2 ili 4 partije (ne sjećam se točno). Bili su dolje 1 mjesec. Osim dnevnica za rad u Grčkoj su dobijali za sate tamo provedene američke dolare.

Iz Zagreba na ispomaganje u Grcku je isla 661-210
JŽ 661 lokomotive su sa teretnim kompozicijama sa cisternama za naftu vukle do Soluna i natrag.
Ukoliko je ova na slici stvarno JŽ lokomotiva onda je ovo RARITET-fotografija.
U Solunu je postojala "Jugoslavenska slobodna zona" u luci. Čak je lokomotiva na manevri i osoblje bilo od JŽ-a. Zona je prestala sa radom odmah na početku 1976. godine. Naime tada je istekao koncesijski ugovor koji je sklopila kraljevina Grčka, najprije sa kraljevinom Srbijom a kasnije nasljedila Jugoslavija.Mon napisao:JŽ 661 lokomotive su sa teretnim kompozicijama sa cisternama za naftu vukle do Soluna i natrag.
Vredna informacija, veliko hvala!mali.paja napisao:U Solunu je postojala "Jugoslavenska slobodna zona" u luci.
Čak je lokomotiva na manevri i osoblje bilo od JŽ-a.
Zona je prestala sa radom odmah na početku 1976. godine. Naime tada je istekao koncesijski ugovor koji je sklopila kraljevina Grčka, najprije sa kraljevinom Srbijom a kasnije nasljedila Jugoslavija.
Zna se da su JŽ lokomotive vozile do Soluna ali ne i da je postojala ta slobodna zona.
Železnička stanica Đevđelija :
- Prikačeni fajlovi
-
- Djevdjelija1.jpg (126.17 KiB) Pogledano 2407 puta