jagafoto je napisao:
Ova fotografija lokomotive 83-017 snimljena je u ložionici u Višegradu ispred depoa za pregled i opravku lokomotiva. Ložionički depo u Višegradu imao je dva koloseka i, očigledno, bio je pokriven na dve vode. Gledajući ovu fotografiju, detalj depoa koji se vidi iza lokomotive podseća me na radionicu ložionice uskog koloseka u Mladenovcu sa čim se slaže i gospodin Veselin Radak od koga sam dobio ovu fotografiju.
Gospodin Veselin je rođen i odrastao u Višegradu u železničkoj porodici. Otac Veselinov, Miloš, je original ove fotografije, veličine 9x13 cm, dobio je na dar kada je odlazio u penziju.
Kao što se u ono vreme najčešće dešavalo i Veselinov otac, Miloš Rajak se na železnici zaposlio kao nekvalifikovani radnik da bi vremenom stekao potrebne kvalifikacije i postao mašinovođa. Najčešće je vozio baš ovu 83-017 lokomotivu.
Ukidanjem pojedinih delova uske pruge Čačak - Sarajevo radnici sa tih deonica su penzionisani ako su ispunjavali bilo koji od uslova za odlazak u penziju. Bilo je tako i kad je ukinuta deonica Višegrad – Ustiprača. Stariji radnici su penzionisani a mlađi su raspoređeni na prugu Beograd – Bar. Radnici kojima je nedostajalo po nekoliko godina za penziju proglašeni su tehnološkim viškom i našli su se na takozvanoj ’’C’’ listi. Poslati su kući ali su primali lični dohodak... Njihova obaveza bila je da se jednom mesečno, određenog dana, pojave u ložionici, vide se , popričaju i popiju kafu, dobiju platu i raziđu se do sledećeg meseca. Kad su se stekli uslovi organizovan je kolektivni odlazak u penziju za 101 radnika železnice u Višegradu. Tom prilikom je svaki od novopečenih penzionera dobio na poklon po fotografiju o kojoj pričam i koju je g. Vesa sačuvao i čija povećana replika krasi zid njegove kancelarije...
Lokomotiva 83-017 je posle ukidanja pruge provela četvrt veka u depou u Višegradu. Zatim je poslata u ’’Šinvoz’’ Zrenjain na ulepšavanje i za sad, našla svoj mir na platou ispred železničke stanice u Čačku, što vidimo na sledećim fotografijama koje sam snimio 18. jula 2008. godine.
http://www.google.com