Žekeznička sranic Igalo ,31989. godine.
Izvor : Fb
Pruga uskog koloseka Uskopje-Herceg Novi-Zelenika
Re: Pruga uskog koloseka Uskopje-Herceg Novi-Zelenika
Sa strane 13,
Greška moja, odnosno autora knjige !
Ovo je svečani doček prvog voza 1901.godine u stanici USKOPLJE !
To dokazuje i ova fotografija :
Ovog puta u boji.............................
Lokomotiva JŽ 83-142 na okretnici u ZELENICI :
Lokomotiva JŽ 83-142 na okretnici u ZELENICI :
Pozdrav,
da li se može naći neki dokument/popis lokomotiva po ložionicama? Npr. u ložionici Zelenika bilo je 6 lokomotiva serije 83 i ,,Zeta''. Koji brojevi? Prije 83-ojki nile su 185? Ložionice su bile na krajnjim stanicama (Zelenika, Gruž/Dubrovnik i Trebinje)? Hvala.
da li se može naći neki dokument/popis lokomotiva po ložionicama? Npr. u ložionici Zelenika bilo je 6 lokomotiva serije 83 i ,,Zeta''. Koji brojevi? Prije 83-ojki nile su 185? Ložionice su bile na krajnjim stanicama (Zelenika, Gruž/Dubrovnik i Trebinje)? Hvala.
Ja imam neke neslužbene podatke koje mi je dao jedan pokojni strojovođa iz Mostara. Niegov otac je bio strojovođa u Dubrovniku. Inače su bili iz Jablanice rodom. '41 nastankom NDH izbjegli su u Srbiju jer su bili etnički Srbi. Poslije '45 otac se veatio u Jablanicu gdje je nastavio voziti a taj moj strojovođa odlazi u škoju za strojovođe ako se ne varam u Vogošću. Ja sam do '59 živio u Zeleniki gdje je moj otac bio strojovođa. Negdje krajem pedesetih ovaj moj strojovođa po završenoj školi za strojovođe dolazi na prvo radno mjesto u Zeleniku. Ja sam pred sami kraj '59 vratio se u Mostar a moj pokojni otac je još možda pola godine ili godinu još bio u Zeleniki. Ovaj moj strojovođa Perica (tako smo ga svi zvali a možda je stvarno bio Petar ili Pero ?) je još ostao u Zeleniki iza mog oca. Kasnije je i on došao u Mostar. Bio je dobar kolega sa mojim ocem. Bili smo i susjedi u Mostaru. Nakon izgradnje normalne pruge za Ploče taj moj strojovođa Perica vozio je i službeno prvi svečani vlak iz Mostara za Ploče. Bilo je to 27.11.1966. sa polaskom oko 8 sati iz Mostara i dolaskom u Ploče oko 11.30 sati. Imao je ispite za sva vučna vozila koja su tada bila u ŽTP-u Sarajevo. Za vrijeme ZOI 1984. u Sarajevu iz Beograda je u Sarajevo dovukao Plavi vlak. U tom vlaku tada se vozilo Predsjedništvo SFRJ i Diplomatski zbor (ambasadori) akreditirani u Beogradu koji su stigli na otvaranje Olimpijade. Tada je Predsjednik predsjedništva SFRJ bio hrvatski član tog tijela, Mika Špiljak. Mika Špiljak je inače bio iz Siska. PLavi vlak u Sarajevo je dovukla tada lokomotiva 442-001. Kako je Perica znao da mene zanima željeznica on mi je dao neke podatke koje sam ja zapisao. To nisu službeni podatci. Moram to potražiti pa ću ti iste napisati. Nadam se da ti ne smeta malo ovako veći uvod?wulfy napisao: ↑30 Nov 2024, 15:19 Pozdrav,
Kada sam malo više napisao u uvodu nećeš se ljutiti na još 1 podatak. Kada se moj otac vratio u Mostar bio je na snimanju filma sa lokomotivom 83-180. To je bio omnibus film. Taj omnibus film se satojao od 3 kratka igrana filma dužine svaki oko pola sata. Taj film u kojem je moj otac vozio lokomotivu 83-180 se zvao "Partizanske priče". Sniman je u Mostaru i uzanom kolodvoru Drežnica otprilike dvadesetak kilometara sjeverno od Mostara. Glavnu ulogu u filmu imao je Boris Buzančić. Ono što je na kraju interesantno je da sam tu lokomotivu 83-180 pronašao u Austriji u blizini Graza i vozo se na njoj. Austrijski Klub 760 je tu lokomotivu otkupio od RMU Banovići obnovio je i vozio turističke vlakove. Sada prikupljaju donacije kako bi dali lokomotivu ponovno obnoviti i nastavili turistički voziti.
Naravno da se neću ljutiti, dapače... daj još
Zelenika sa lukom i ž. stanicom
Iyvor > Fb - Radojica Pavićević
Iyvor > Fb - Radojica Pavićević
S lijeva Ivica Dabovic, Ratko Pajo Pavlovic, Zoro Maric - Herceg Novi
Izvor ; Fb
Izvor ; Fb