Pruga Beograd - Niš
Re: Pruga Beograd - Niš
Dve stare fotografije železničke stanice Čukarica :
Izvor : prva je sa foruma PZ a druga iz moje arhive
Izvor : prva je sa foruma PZ a druga iz moje arhive
Pecelj koji često greši pogrešio je i ovaj put. Nije stanica Čukarica nego Rakovica.
Tačno tako, osim ono "često".
Na obe slike piše jasno Rakovica a ja zapeo pa zapeo Čukarica. Valjda godine !!!

Na obe slike piše jasno Rakovica a ja zapeo pa zapeo Čukarica. Valjda godine !!!
Pa nisu samo godine, kraj proleća, početak leta.......... 

Vidi javio se ćira. Gde si bre čiča? Ja se zabrinuo šta je sa tobom jer mesecima ništa ne pišeš, I ovo je dobro.
- Prikačeni fajlovi
-
- Ripanj.jpg (89.27 KiB) Pogledano 2369 puta
Na današnji dan 1884. godine iz Beograda je krenuo svečani voz na pruzi Beograd -Niš, prvi u tadašnjoj Kraljevini Srbiji.
Početak gradnje pruge u julu 1881. godine simbolično je, srebrnim budakom, obeležio kralj Milan Obrenović. Ispraćaju svečanog prvog voza, iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Voz je krenuo u 8.30 časova iz Beograda, a u Niš je stigao u 18.23.
Najstarija pruga na teritoriji današnje Srbije puštena je u rad avgusta 1854. i povezivala je Belu Crkvu sa delom Banata koji se danas nalazi u Rumuniji.
Početak gradnje pruge u julu 1881. godine simbolično je, srebrnim budakom, obeležio kralj Milan Obrenović. Ispraćaju svečanog prvog voza, iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Voz je krenuo u 8.30 časova iz Beograda, a u Niš je stigao u 18.23.
Najstarija pruga na teritoriji današnje Srbije puštena je u rad avgusta 1854. i povezivala je Belu Crkvu sa delom Banata koji se danas nalazi u Rumuniji.
- Prikačeni fajlovi
-
- NisStanica.jpg (57.62 KiB) Pogledano 2308 puta
Poštovani forumaši
Potrebna mi je Vaša pomoć.
Dali neko ima podatak kad je podignut nadvožnjak u Mladenovcu (put iz S. banje do grada) i dali postoji fotografija kako je izgledao taj deo pre podvožnjaka. Dali je postojala rampa ili samo prelaz preko pruge.
Unapred Hvala
Potrebna mi je Vaša pomoć.
Dali neko ima podatak kad je podignut nadvožnjak u Mladenovcu (put iz S. banje do grada) i dali postoji fotografija kako je izgledao taj deo pre podvožnjaka. Dali je postojala rampa ili samo prelaz preko pruge.
Unapred Hvala
Fabrika šećera u Ćupriji sa industriskim kolosecima :