Непознате (индустријске) пруге у Војводини

U Srbiji je bio veliki broj ovih pruga. Podsetimo se.
Pošalji Odgovor
rbboza
Desetar pruge
Poruke: 14
Pridružen: 11 Apr 2014, 22:15
Kontakt:

Непознате (индустријске) пруге у Војводини

Poruka od rbboza »

Прегледом старих топографских карата градова у Банату, Бачкој и Срему, наишао сам на означене пруге уског колосека, о којима не могу да нађем никакве податке. Неке од ових пруга нису повезане са другим пругама. Мислим да није погрешно сврстати их међу индустријске. Поставићу фотографије поменутих карата, па ако неко зна било шта о овим пругама, нека пише.

Прве две пруге се налазе у околини Зрењанина. Подаци на карти су из 1930, а делимично су ажурирани 1957, када је карта и штампана.
На првој слици је приказана пруга у близини Стајићева и није повезана са другим пругама. Како се чини, води од неких објеката (који и данас постоје - могу се уочити на Гугл мапама) до реке Бегеј, у близини рибњака Ечка. Село Стајићево је настало у периоду 1920-1925, на национализованом поседу једне банке из Беча.
На другој слици се види пруга која се налазила такође уз комплекс рибњака Ечка - наспрам села Бело блато. Данас се на тој страни рибњака, колико могу да проценим, не налази ништа. Такође, претпостављам да ни ова пруга није била повезана ни са једном другом, јер се са те стране рибњака не налази ништа у близини (мада се крај пруге не види на карти). Претпостављам да се пруга користила за потребе рибњака, али немам никакав податак о томе.
На трећој слици се виде обе пруге.
Prilozi
Stajicevo pruga ozn.jpg
Stajicevo pruga ozn.jpg (512.45 KiB) Pregledano 574 puta
Belo blato pruga zoom ozn.jpg
Belo blato pruga zoom ozn.jpg (408.29 KiB) Pregledano 574 puta
Belo blato pruga ozn.jpg
Belo blato pruga ozn.jpg (538.35 KiB) Pregledano 574 puta

rbboza
Desetar pruge
Poruke: 14
Pridružen: 11 Apr 2014, 22:15
Kontakt:

Re: Непознате (индустријске) пруге у Војводини

Poruka od rbboza »

На топографској карти Бачке паланке (прва слика), штампаној 1951. на основу података из 1937. године, код села Силбаш, уочавају се две пруге уског колосека, које су водиле до оближњих салаша. Негде сам чуо да су у више Војвођанских места постојале овакве (салашарске) пруге и да су их градили имућнији земљопоседници, али немам никакав конкретан податак. Вероватно су коришћене за транспорт пољопривредних производа, а можда и за превоз путника/радника до салаша.

На другој слици је, највероватније шумска пруга (намењена извлачењу дрва), која се налазила у близини места Черевић (општина Беочин), код одмаралишта и (данашњег) викенд насеља Тестера. Водила је од једног објекта који и данас користи шумарија до дубоко у шуму, ваздушном линијом близу Црвеног Чота (највишег врха Фрушке горе) и рачвала се на два колосека. Ову пругу сам поменуо у оквиру теме Пруге у Беочину и околини, али мислим да ипак припада овде, јер о њој такође нема никаквих података, а није имала везе са цементаром, којој су припадале остале индустријске пруге у Беочину. Карта на којој се види пруга је из 1943, али је обележена и на другим картама (углавном из 1930-их).
Prilozi
Silbas 32_36 3 ozn.jpg
Silbas 32_36 3 ozn.jpg (608.15 KiB) Pregledano 573 puta
Beocin 43_3 oznake.jpg
Beocin 43_3 oznake.jpg (479.36 KiB) Pregledano 573 puta

Pošalji Odgovor

Povratak na “Nekadašnje industrijske pruge uskog koloseka u Srbiji”

Ko je na vezi

Korisnika pregleda ovaj forum: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta