Pruga uskog koloseka Uskopje-Herceg Novi-Zelenika

Sve vezano za nekadašnje pruge uskog koloseka u Crnoj Gori
mali.paja
Direktor železnice
Poruke: 1264
Pridružen: 09 Jul 2012, 11:38
Kontakt:

Re: Pruga uskog koloseka Uskopje-Herceg Novi-Zelenika

Porukaod mali.paja » 10 Feb 2019, 00:03

Zašto je tadašnja vlast tako davala imena službenih mjesta? Kad se gradila pruga Mostar-Metković samo je Čapljina dobila ime naselja ili toponima koji je bio na desnoj obali Neretve. Iako je pruga bila na desnoj obali rijeke stanice nisu nosile imena naselja ili toponima sa te strane nego sa lijeve obale. Tako se Buna zove po rijeci i naselju sa lijeve obale a ne Zaton gdje se stvarno nalazi. Stanica Žitomislići nosi ime naselja sa lijeve obale a ne Dunajac gdje se nalazila. Čak su i nemiri izbili zbog toga.
Prema pričama župnik u Konavlima je preko svoje veze u Beču isposlovao da pruga prođe tim krajem. Čak i na crkvi ako se ne varam postoji natpis. Pruga je iz strateških razloga trebala ići iz Trebinja prema Igalu i Zeleniki.
Nekad su se davala imena i nepostojećih toponima ili naselja ili jednostavno bi se dalo duplo ime. Tako smo imali Videm Krško, 2 naselja na suprotnim obalama Save pruge Zagreb-Z.Most. Na kumrovačkoj pruzi je bilo Draše Bizeljsko. Draše selo na lijevoj obali u Hrvatskoj gdje je i pruga i Bizeljsko na desnoj obali rijeke Sutle u Sloveniji. Toga je bilo dosta kod nas. Ali imali smo i davanja imena nepostojećih toponima. Savski Marof na pruzi Zagreb-Z.Most se nalazi otprilike na pola puta udaljen od rijeke Save i dvorca (marof) Januševac. Željezničko stajalište Sutla nalazi se između Naselja Kluč i Šenkovec, valjda da nikomu ne bude krivo dali ime nedaleke rijeke?
Kasnije su se uz te stanice razvila i naselja koja su dobila ime po željezničkoj stanici, a negdje su čak i istisnula stara imena Dunajac skoro nitko to više ne zna pa je sad samo Žitomislići.
Interesantno bi bilo to istraživati?

železocestnik
Direktor železnice
Poruke: 837
Pridružen: 03 Jul 2016, 12:07
Kontakt:

Re: Pruga uskog koloseka Uskopje-Herceg Novi-Zelenika

Porukaod železocestnik » 10 Mar 2019, 10:51

mali.paja, pozdravljen,

da, interesantno bi bilo to iztraživati....ali mukotrpno.
Sve je potrebno provjeriti, i onaj zapis na crkvi ;)

Šta piše Stanislav Vukorep: Pruge koje su život značile :?:

"O tome se pamti priča u Konavlima.
Dionica je železničke pruge trebala sa Mihanića produžiti u pravcu prema Dubravki te je stanica trebala biti na Golom brdu.
Međutim, neki je svećenik s Grude otišao u Beč i dogovorio da pruga okrene na Zvekovicu i prijeđe preko Grude niz Konavle i poveže više naselja.

Priobčio Niko Kovačević iz Cavtata, koji je to slušao od svojeg djeda Nike (rođenog 1904).
I djedi je to morao pričati otac ;) ...ili majka

Zasluge za to pripisuju se svećeniku dekanu Crnici s Grude koji je organizirao i doček prvog svečanog vlaka na Grudi 16. srpnja 1901. i pozdravio visoke goste.

pozdrav
Darko


Povratak na “Nekadašnje pruge uskog koloseka u Crnoj Gori”

Ko je na vezi

Korisnika pregleda ovaj forum: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta